Table du Sud, industriële (eet)tafels, gemaakt in het zuiden van het land. In hun webshop vind je tientallen modellen die je naar eigen smaak kunt samenstellen. Zo maakten zij ook onze nieuwe ovale, witte eettafel. Hieronder vertel ik hoe ik tot deze keuze gekomen ben.

De antieke tafel die we vorig jaar nog kochten, speciaal voor het nieuwe huis, is erg mooi, degelijk en handig. Je kunt hem uitschuiven zodat je er gemakkelijk met 8 man aan kunt zitten. Super tijdens het kerstdiner, maar de rest van het jaar heb je daar niet zoveel aan. Ik verfde hem wit om hem minder massief te doen lijken. Het is namelijk nogal wat, zo’n blok van een tafel van 240 x87cm in je woonkamer. Na de veranderingen hier in huis bleef vervolgens 1 deel altijd ingeschoven en stond er een tafel van 195cm lang. Groot zat voor 6 man. Waarom dan toch een andere tafel?

Hier in de woonkamer zitten veel strakke lijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de erker, de stalen pui en de industriële roomdivider. Als er dan ook nog een grote, rechthoekige tafel staat, wordt het allemaal wel heel oppervlakkig en recht. Er moest meer speelsheid inkomen vond ik. De ruimte is niet echt geschikt voor een ronde tafelivm de beperkte ruimte eromheen, dus besloot ik te gaan voor een ovale vorm. Het werd de tafel Xavier van Table du Sud in formaat 200x100cm.

Het oorspronkelijk model uit de webshop heeft grijs stalen poten en een natuurlijk eiken blad. Omdat ik dat wel heel mooi vind, maar hier niet vind passen koos ik ervoor hem geheel wit te laten maken. De poten zijn wit gepoedercoat (RAL9010) en het blad is wit gelakt. Zeker omdat ik verschillende eetkamerstoelen heb staan en een drukke lamp erboven heb hangen, moet de tafel rustig en vooral luchtig blijven. De Xavier is een mooie, slanke en zeer stevige tafel.


Van een industrieel model naar een Scandinavische look met een klassieke twist. Dé perfecte combinatie voor bij de rest van het interieur. Ik heb namelijk ook gekozen om de rand van het tafelblad facet te laten zagen voor een nóg luxere afwerking.

Toch vond ik het best wel spannend. Op het moment van bestellen had ik alleen het oorspronkelijke plaatje als voorbeeld en geen geheel witte versie. Na drie weken werd hij geleverd en ter plekke door de mannen van Table du Sud gemonteerd. In één oogopslag was ik verliefd. Exact wat ik in mijn hoofd had en nog steeds ruim genoeg om met ons gezin van 6 aan te zitten.

En de vorige eettafel….die staat nu buiten in de tuin, voor lange zomeravonden met de BBQ én zodat ik hem met het kerstdiner naar binnen kan halen en er plaats is voor 14 man 😉 Wie schuift er aan?

Please follow and like us: