Nu onze kerstboom staat, krijg ik veel te horen: Huh? Nu al?? Jij bent er lekker vroeg bij”...enz… Niet dat ik vind dat ik mezelf moet verantwoorden over het vroeg versieren van mijn huis met kerstdeco, maar omdat er een reden achter zit waarom ik dit ieder jaar zo doe leg ik het hieronder uit. Ik heb er vorig jaar ookal over geschreven, wellicht herinneren mijn trouwe bloglezers zich dat nog? Helaas is dat stuk verloren gegaan met de crash afgelopen zomer. Daarom vertel ik het jullie gewoon nog een keer.

Let’s kiss under the mistletoe and dance around the tree

Als kind had ik al veel meer met kerst dan met sinterklaas. De lichtjes, de bomen, familiebezoek en samen eten, zowel thuis als op school. Op mijn vroegere basisschool werd er ieder jaar in de aula een adventskrans opgehangen met 4 echte kaarsen. Iedere week staken ze de volgende aan. En omdat advent op 1 december begint hing die krans er dus al vóórdat we sinterklaas vierden. Wanneer het 5 december was zaten we in de klas met de kerstlichtjes aan, die de juf/meester zelf al had opgehangen, cadeaus en surprises uit te pakken . Hartstikke gezellig, Sinterklaas vieren met de lichtjes erbij. Ik vond het zo leuk, dat ik dacht…dat wil ik later ook.

Toen ik eenmaal op mezelf woonde zette ik de boom dus standaard op vóór 1 December. Op dat moment deden we niks meer aan de Sint, dus dat kon best. Ik weet nog goed dat ik hoogzwanger van onze eerste de kerstboom stond op te tuigen. Het lukte amper, want die toeter zat flink in de weg natuurlijk. En ook het jaar daarna besloten we dit erin te houden. Zo zat onze oudste dochter als 11 maanden oude baby haar sinterklaaspakjes uit te pakken onder de kerstboom. Toen ze 3 jaar was en we inmiddels ook een tweede dochter hadden gekregen, ontdekte ik op KRO Kindertijd per toeval de Scandinavische serie ‘Kerst met Linus’. Deze serie begint op 1 december en speelt zich de gehele adventperiode af in het Noorse dorpje Svinge, waar een groepje kinderen de meest leuke en grappige dingen meemaakt rondom kerst. Een serie die je als kind geweldig vindt en waarin je jezelf ook weer even kind waant. Voorheen kwam deze serie jaarlijks op tv, maar sinds twee jaar helaas niet meer. We hebben daarom hiervan de DVD aangeschaft.

Vanaf 2009 is het bij ons een jaarlijkse traditie geworden. We hebben Kerst met Linus, gekoppeld aan advent. Op het moment dat de kerstboom hier eind November staat, liggen er 24 cadeautjes mooi ingepakt en genummerd klaar om uitgepakt te worden vanaf de eerste adventsdag. Gelukkig komt het nu met 6 man precies mooi uit, ieder krijgt 4 cadeaus. Op een bepaalde volgorde, bijvoorbeeld van groot naar klein of andersom, maakt iedere dag een ander zijn/haar cadeautje open terwijl we met zijn allen in de donkere, vroege morgen naar Kerst met Linus kijken en álle lampjes en kaarsjes branden. In het weekend nog lekker in pyjama, op werkdagen al helemaal aangekleed en wel met de boterham op schoot. Samen leven we zo helemaal toe naar 1e kerstdag en het slot van Linus.

Voorlopig houdt deze traditie nog wel even stand, onze jongste is pas net 5. En anders hoop ik dat mijn kinderen denken….dat is zó gezellig, dat wil ik later ook!

 

Please follow and like us: