Een kleine 2 maanden geleden scoorde ik via Marktplaats.nl een hele toffe, zwarte stoel. De “wooden S-chair” het ontwerp van Verner Panton in 1956, naar een eerder verschenen model van Gerrit Rietveld. Geheel uit 1 stuk hout gemaakt in opdracht voor Thonet en gefabriceerd in 1965. Echter had ik deze info nog niet bij de aanschaf van deze stoel. Ik vond de stoel gewoon heel gaaf en had wel een idee dat dit design zou kunnen zijn, maar niet vooraf uitgezocht wat en hoe. Tot ik ineens een sticker onderop de zitting zag met de naam “Thonet”. Via google kwam ik erachter dat ik een waar, zeldzaam designstuk in handen had gekregen voor maar €15,- inclusief bezorging aan de deur, haha! Toen bleek dat deze stoel minstens 200x zoveel op kon brengen besefte ik dat ik echt bofte, mijn dag kon niet meer stuk.

Dit is natuurlijk een vintage klassieker, maar Thonet heeft veel meer prachtige designstoelen gemaakt over de afgelopen 200 jaar dat zij bestaan. Mijn eerste vintage Thonet stoel kocht ik ruim 10 jaar terug. Eentje van mahoniehout met een ronde rieten zitting passend in mijn, toen nog brocante, interieur. Dat model, de Stuhl no 14, is een échte Thonet klassieker en nog steeds verkrijgbaar, zelfs in miniatuur versie. Leuk in de vitrinekast!

De modellen die je in de Thonet collectie vind sluiten mooi aan op de hedendaagse interieurtrends. Kijk maar eens naar deze stoelen. Het sledemodel, ook wel buisframe stoelen genoemd, zoals de S34 N All Seasons armstoel, doen me denken aan de schoolstoelen die je nu vrijwel in iedere interieurstijl terugziet. Zo zie je tegenwoordig veel kenmerken voorbij komen van de alom bekende designmodellen. Dit onderstel is stevig en zit comfortabel doordat het mee veert.

Thonet S32 stoel
Thonet S34 All Seasons Armstoel

 

 

 

 

 

 

Doordat de stoelen in meerdere eigentijdse kleuren leverbaar zijn is er voor ieder wat wils.

Wat ik persoonlijk ook een mooi model stoel vind is de 404, een ontwerp van Stefan Diez. Vanwege de sierlijk, toch strak gebogen houtvormen waar Thonet om bekend staat.

Thonet 210

Hij is ook prachtig in combinatie met de 209 of de 210 armstoel aan tafel.

Herkenbaar als de caféstoelen waar je urenlang op zit te kletsen aan tafel met een goed glas wijn in de hand. Lachend om mijn bizar goedkope aanwinst….. ik denk dat ik maar moet sparen, of zou ik toch nog een keer geluk hebben??

Thonet 404 Stefan Diez

Please follow and like us: